Kesintisiz savaş görüntüleri izlemek midenizi bulandırıyor
İSTANBUL (İGFA) –Psikiyatrist Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, savaş sahnelerinin yetişkinler üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
“Savaşı yaşama deneyimini ekrandan izlemekle karşılaştırmak imkansız olsa da savaş görüntülerinin ve fotoğraflarının savaştan doğrudan etkilenmeyen insanlar üzerinde güçlü bir etki yarattığı biliniyor.” Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, “Bireylerin maruz kaldıkları aynı travmatik olaya karşı farklı psikolojik tepkiler gösterebileceğini burada vurgulamak önemli. Her bireyin farklı tetikleyicileri vardır. Bu tetikleyiciler bazıları için belirgin fiziksel yaralanmalar görmek, bazıları için ise bir çocuğun üzgün ya da çaresiz görünüşü olabilir. “Maruz kalma anında geçerli olan zihinsel çerçeve oldukça önemlidir” dedi.
Şentürk, pandemide olduğu gibi belirsizliğin yarattığı şiddetli korku ve huzursuzlukla mücadele etmek için insanların sürekli bilgi akışı içinde kalma ve bildiklerini güncelleme ihtiyacı hissettiklerini vurgulayarak, savaş görüntüleri izlemenin potansiyel olarak ölümcül sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti. ikincil travmaya.
İkincil travma konusuna değinen Dr. Öğretim Üyesi Erman Şentürk, “İkincil travma, doğrudan değil dolaylı olarak maruz kalınan bir olay veya durum karşısında yaşanan sıkıntıyı veya olumsuz duygusal etkileri ifade eder. Bir başka ifadeyle ikincil travma, bireyin bir başkasının travma deneyimlerini duyması ve o kişinin dehşet verici, yıkıcı anlarına fotoğraf ya da görseller aracılığıyla maruz kalması durumunda ortaya çıkabilmektedir. “Ancak zihinlerimiz bu tür içerikleri işleyecek donanıma sahip değil ve bu tür içerikleri görüntülemek veya görüntülemek potansiyel olarak ikincil Travma Sonrası Gerilim Bozukluğuna yol açabilir.”
UZMANLAR SAVAŞ GÖRÜNTÜLERİYLE BAŞA ÇIKMA KONUSUNDA NE ÖNERİYOR?
Öğretim Üyesi Erman Şentürk, savaşla ilgili içeriklerin etkilenen insanlarla empati kurmada, süreç hakkında bilgi sahibi olmada ve yardım etme isteğinde önemli rol oynadığını belirterek, şunları söyledi: “Ancak ekran karşısında geçirilen zamanın artması, Travmatik içeriğe sürekli maruz kalma ve aşırı doyma, kişinin ruh sağlığını büyük ölçüde etkiler. . Burada en önemli nokta bu tür videoları izlemekten mümkün olduğunca kaçınıp akışta kalmak ve dikkat dağıtıcı diğer aktivitelere katılmaya çalışmaktır. “Hem çocukların hem de yetişkinlerin günlük rutinlerini sürdürmeleri çok önemli.” söz konusu.
Şentürk, savaşla ilgili içeriklerin miktarını sınırlamak için sosyal medya platformlarını terk etmenin her zaman kolay ve pratik olmadığını belirtti.