Haber

Sinoplu Arıcılar Kendi Makinasını Yaparak Maliyetleri Düşürdü

MUSTAFA USTA

Sinop İlçede yaşayan Hilmi Kuru, “Eskiden kullandığımız yayık vardı. Bu yayığı balsavar haline getirdik. Maliyetlerin artması nedeniyle bunu kendimiz yapmaya karar verdik ve daha da ucuza getirdik. toplam 200 lira ödedim. O kadar ucuzdu ki neredeyse masrafsızdı. Yenisini araştırdığımda 4 buçuk, 5 bin lira olduğunu gördüm. Bu benim işime yarıyor” dedi.

Sinop’ta yaşayan ve 15 yıldır amatör arıcılıkla ilgilenen Hilmi Kuru, maliyetlerin artması üzerine kendi kaynaklarını kullanarak kendi adını verdiği “Balsavar” makinesini yaptı.

“ARTAN MALİYETLER NEDENİYLE KENDİMİZ YAPALIM DEDİK VE DAHA DA UCUZ HALE GETİRDİK”

Hilmi Kuru şunları söyledi:

“Daha önce hazır bir cihaz almayı düşünüyordum. 15 yıldır peteklerin içindeki yenmeyenleri elimizle sıkıyoruz. Ama filtreleme işlemini yaparsak gelecek yıl petekleri sağlam kullanma şansımız olur. O yüzden filtrelemeyi tercih ettik. Daha kolay tüketilmesi açısından iyi. Yenisini almayalim, elimizdeki kaynaklarla yapalım.” dedik. Daha önce kullandığımız bir yayığımız vardı. Bu yayı balsavar haline getirdik. Artan maliyetler nedeniyle kendimiz yapmaya karar verdik ve daha da ucuza getirdik. Toplamda 200 lira ödedik. O kadar ucuzdu ki neredeyse ucuzdu. Yenisini araştırdığımda 4.500 ila 5.000 lira olduğunu gördüm. Bu benim işime yarıyor. Yaptığımız bu balsavar 2 kare alırken, profesyonel olarak yapılanlar 5-6 kare alıyor. Ancak bunlardan 2’si benim için çalışıyor. Bir mermer ve 5 somon aldım. 200 liraya mal oluyor. Elimizdeki kaynakları kullandık.

“GEÇEN YIL 1 KOVANDAN 30 KİLOGRAMA YAKLAŞIK BAL ALDIM. BU YIL 4 KOVANDAN 10 KİLOGRAM BAL ELDE EDİLDİ”

İlk önce yayığın içini ölçtük. Ölçülere göre çıtaları kesiyoruz. Çıtaları standart ölçülerine göre monte ettik. Yayık ortasında dönen bir fan bulunur. Üzerine aparatlar yaparak pervanenin dönmesini ve yaptığımız çerçevenin dönmesini sağladık. Geçen sene 1 kovandan 30 kiloya yakın bal aldım. Ancak bu yıl 4 kovanım var. 4 kovandan sadece 10 kilo çıktı. Verimin düşük olmasının nedeni hava koşullarıdır. Bunu ona bağlıyorum. Nisan ve mayıs ayları yağışlı geçti, arı yavru yapamadı, kendini geliştiremedi, haziran, temmuz ve ağustos aylarında yağmur yağmadı, çiçekler kurudu, bitki büyümedi, hayvan üreme yapamadı. ortamda çiçek bulamadığı için bal yedi. “Bunu aynı zamanda düşük tüketime de bağlıyorum.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu